Gamla kameror från Leica

Leica är ett gammalt tyskt företag som startade i Wetzlar av Carl Kellner. Företaget var ifrån början ett optiskt institut och verksamheten byggdes ut av Ernest Leitz då man började tillverka mikroskop. Idag så gör företaget kameror, optik, mikroskop, kikare och optisk mätutrustning. Leica har haft flera samarbetspartner och Minolta, Schneider, Kreuznach, Carl Zeiss och Sigma har designat och tillverkat objektiv till olika kameramodeller. Modellen Leica CL tillverkades av Minolta, som även tillverkade en egen version 1980 med CLE med exponeringsautomatik.

Den första Leica kameran tillverkades 1913 av Oscar Barnack, som strävade efter att göra en kamera som skulle vara lätt att ta med sig. Han utgick från standardformatet för spelfilm, 35 mm och valde en längd på filmrullen som än idag är det dominerande formatet, 36 exponeringar. Den första Leica kameran hade ett 55 mm-objektiv med en ljusstyrka på f/3,5 7mm. Några år senare så fanns det en rad olika objektiv. Barnack utvecklade kamera som började serietillverkas 1924. Kameran blev en oväntad framgång och sedan dess så har företaget förknippas med högkvalitativa kameror med utmärkt optik.

De första kameramodellerna hade fast optik men så småningom började man göra utbytbar optik med en skruvgänga. Modellerna hade en filmframmatning med ratt, så kallad skruvleica, schraubleica på tyska.

M-serien är en av Leicas mest kända kameror. Kameran första modellen M4 började tillverkas 1954, och mellan åren 1954–1966 så tillverkades den i mer än 200 000 exemplar. Denna kamera var tillsammans med modellen M2 nästan standard bland pressfotografer. Sedan dess så har flera olika M-modeller tillverkats med M-bajonett. Eftersom alla M-modeller är utrustade med samma objektivfattning så delar de ett system av objektiv. Är du sugen på att köpa en Leica kan vi tipsa om Wibergs Foto och deras webbshop leicacenter.se.

En gammal Leica kamera kan vara värt en mindre förmögenhet. En Leica kamera från 1923 såldes 2012 för nästan 18 miljoner kronor (2 miljoner euro) på en auktion i Österrike. Kameran tillverkades i 25 exemplar och endast 12 av denna kamera, som var en prototyp av O-serien, finns kvar på marknaden.

This entry was posted in Prylar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *