Microsoft och Macintosh i religiösa liknelser

Skillnaden mellan Apple och Microsoft kan förklaras med lite hjälp av religion. I DOS-världen finns det en rad olika vägar till räddningen, gör vad fan du vill men du kommer likt förbannat sluta i himlen eftersom du i slutändan blir förlåten på dödsbädden. Men i ”Den enda sanna kyrkan Macintosh” måste den troende följa rätt väg, steg för steg.

Kyrkans spirituelle ledare, Steve Jobs, presenterade under den senaste mässan en ny grunka som ska bli just din räddning, den kallas mycket fiffigt ”jagAnteckningsblock”.

Men för att få leka i Apples lustgård måste man följa vissa regler.

I kyrkan får du inte använda Adobes flashplayer trots att många sajter därute kräver det. Det är en teknisk fråga, säger kyrkan, men i själva verket låter det som ett korståg mot oliktänkande.

Kyrkan, precis som många andra kyrkor gjorde och fortfarande gör, tar extremt bra betalt för att komma till himlen. Efter att kyrkan bestämt vilka appar som är ”rätt” och förmedlar ”sanningen” tar de 30 procent av vinsten.

Det är såklart förbjudet att svära i kyrkan. Serietecknaren Mark Fiore förbjöds att göra en app eftersom det bröt mot deras (hemliga) utvecklaravtal för iPhone, som förvånande nog inte är skrivet på latin likt bibeln under ett gäng hundra år. Enligt avtalet får man inte håna offentliga personer. Mark Fiore fick tydligen släppa sin lilla app. (Efter att han vunnit Pulitzer-priset.)

Jag skulle jättegärna ha en iphone, en ipad och en söt liten Macbook – för när det kommer till estetik vinner den katolska kyrkan varje gång. Men bland alla fina ikoner och användarvänliga lösningar förlorar den i självständigt tänkande och innovation. Och blir ett sammetsfängelse.

This entry was posted in Prylar. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *